Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Hacka din sömn med blåljusblockerande glasögon

|25/09, 2024

Hacka din sömn med blåljusblockerande glasögon

Blått ljus kan störa din dygnsrytm och påverka din hälsa negativt. Detta sker främst genom att rubba kroppens biologiska klocka, men högintensivt blått ljus har också visat sig vara skadligt för ögonen och dess funktion. För att motverka skärmljusets effekter har vi på Biohacking Collective utvecklat våra egna blåljusblockerande glasögon som filtrerar upp till 100 % av det blå ljusspektrumet.

Varför ska du blockera blått ljus?

Blått ljus är inte alltid skadligt – i rätt mängd och vid rätt tidpunkt kan det faktiskt vara uppiggande. På morgonen hjälper blått ljus oss att vakna och signalerar vakenhet. Men överexponering, särskilt från skärmar och inomhusbelysning på kvällen, kan leda till ögontrötthet och långsiktiga skador, såsom åldersrelaterad nedbrytning av gula fläcken (makuladegeneration).

Om du utsätts för blått ljus på kvällen kan det lura hjärnan att tro att det fortfarande är dag, vilket i sin tur minskar produktionen av melatonin – kroppens naturliga sömnhormon. Detta kan leda till sömnproblem och försämrad sömnkvalitet.

Lösningen: Blåljusblockerande glasögon

Genom att bära våra blåljusblockerande glasögon på kvällen kan du skydda dina ögon från överdriven exponering och optimera din sömn. Vi rekommenderar glasögon med orange linser cirka 3-4 timmar innan sänggåendet. De kan vara ett viktigt steg mot att förbättra din sömnhälsa, även om de inte ensamma löser problem som insomnia.

Vad är blått ljus?

Blått ljus är en del av det synliga ljusspektrumet (380–500 nm), där blått ljus är det mest energirika. Den höga energin gör att ögonen ansträngs mer för att bearbeta det, och studier har visat att långvarig exponering kan leda till ögonproblem, som makuladegeneration.

Blått ljus och sömn

Din sömn regleras av den inbyggda biologiska klockan – den så kallade cirkadiska rytmen – och blått ljus på kvällen kan störa denna rytm. Det leder inte bara till försämrad sömnkvalitet, utan också till att lägre melatoninproduktion påverkar kroppens antioxidantförsvar, vilket är viktigt för din hälsa.